Biografi for: Isak Abrahamsen Sidenius

Stamfader til den danske Sidenius slægt. Se Imm. Barfod: Slægten Sidenius, 1890.
Student fra Trondhjem Skole 1734, cand.theol. i Kbh. 27/10 1736, dimissionsprædike (Laud) 16/12 1736, derefter hovmester på Broholm hos oberstløjtnant Niels Sehested, der kaldte ham til sognepræst i Tved 14/3 1738. Kgl. konfessionarius 5/3 1751. . N.Vedby og Nørre Alslev, provst i Riserup, Falster i 30 år.
Kong Frederik V. var i sommeren 1750 i et besøg på Valdemar Slot på Tåsinge, og præsten i Bregninge skulle prædike for ham den 5.søndag efter Trin., men da denne ikke turde, fik han hr. Sidenius i Tved til at prædike for sig, og det skilte han sig ved til Kongens tilfredshed. Næste dag, da kongen rejste til Odense, stillede hr. Sidenius sig op ved vejen med sine 5 små børn (en sjette pige var lige født) for ydmygeligst at bøje sig for monarken. Hofmarskal Grev Moltke, som var i følget, gjorde da kongen opmærksom på, at det var præsten fra igår, og tilføjede:" Han har kød nok, men kun lidt brød". Kongen tilbød ham da Nyborg præstekald, som just var ledigt, men da hr. Sidenius frabad sig dette, lovede kongen ham, at når der var noget han søgte, så skulle han få det. Nyårsdag næste år døde præsten i Riserup, og kongen holdt sit løfte til Sidenius. Her levede han i næsten 30 år,og i stor anseelse for sin dygtige personlighed og ulastelige vandel.

Hans anskuelser som præst var i fuld overstemmelse med tidens strenge ortodoksi, som afprægedes i hans meget alvorlige og indtrængende prædikener, der var helt opfyldte, ja næsten sammensatte af bibelens ord og udtryk. Han lagde ikke fingrene imellem, hvad vi kan se af den prædiken han holdt 26.marts 1756 i Nykøbings slotskirke for den ulykkelige præstedatter Karen Mossin fra Gunslev, der havde forgivet sin forlovede, præsten i Sandager, og kort tid efter blev henrettet. Den måde, hvorpå han her bruger bibelske navne og begivenheder med anvendelse på hende og hendes brøde, finder vi nu temmelig smagløs, men det ansås dengang som et vidnesbyrd om kristelig lærdom og dybde og, som den var, gjorde den et dybt indtryk på den stakkels 17-årige pige, der blev så rystet af den, at hun bad sig fri for at høre Sidenius oftere. Prædiken benyttede 1.mosebog 4, 7-11 og udgjorde 43 oktavblade. Begge citater fra Imm.Barfods bog.