Biografi for: Søren Mortensen

Iflg. Dansk biografisk leksikon: borgmester, tolder 1550 til sin død, forfatter, salmedigter, borgmester i Kolding 1548 i 33 år.
Anna var hans kone nr.2, den første kender vi ikke navnet på, hun døde omkring 1540, og vi kender ikke børn af dette ægteskab.
Susanne Voigt skriver i Koldingbogen 1987: "Søger man oplysning om Søren Kjær i de sædvanlige opslagsværker, vil man finde ham omtalt som Søren Sørensen Kjær. Han kaldes også Søren Skriver, og hans navn ses desuden latiniseret til Severinus Paludanus med tilføjelsen Ripensis, "fra Ribe". Ligesom han i kilderne optræder under flere forskellige navne, havde han i livet flere højst forskellige beskæftigelser. Han havde, foruden de officielle hverv som borgmester og tolder, hvortil kom en tilladelse til at holde vinkælder, også tid til at udfolde sig som forfatter og oversætter af latinske og tyske skolekomedier. Hans korrekte navn må være Søren Mortensen Kjær, da hans far antagelig var den velhavende Ribeborger Morthen Skrædder. Det er også blevet fastslået - efter udgivelsen af Det Kongelige Rettertings Domme og Rigens Forfølgninger - at Søren Kjær fra 1536 var Rigens skriver, hans arbejde bestod i at føre Rigens Dombog og Rigens Forfølgningsbog samt at udfærdige forfølgningens dombreve ........ Han var i sit embede tilknyttet Rigens kansler, ledede den ene del af rettertinget, og han boede ligesom denne mest på Fyn, når han ikke ledsagede kansleren på rettertingsrejse medbringende rettertingets protokoller og segl. Det vides ikke, hvordan Søren Kjær er blevet ringens skriver. Indflydelsesrige personer må have haft kendskab til ham og have regnet ham for en pålidelig mand for det nye styre, velegnet til at medvirke ved retsvæsenets genopretning efter Grevens fejde og reformationens indførelse. Han, der fremtræder som en studeret mand og sikkert har været bestemt til at blive præst som sin bror, har da foretrukket den mulighed for en verdslig karriere, som her bød sig. Denne mulighed må han siges at have udnyttet fuldt ud, og han synes at have været en højt værdsat, vellidt og respekteret person. Måske var han lidt for flink. Det tog efter hans død arvingerne næsten ro år at inddrive toldembedets restancer, der beløb sig til omtrent 9.000 Rdl.

Men selv om Søren Kjær ikke blev hovedrig, endsige adlet, som visse kolleger i Helsingør tidligere var blevet, er hans navn alligevel ikke blevet glemt. Han formåede ved sin indsats som salmedigter og oversætter at skabe sig en plads i litteraturhistorien. Erasmus Lætus (1526-82) siger om ham: "Hvem andre end Paludanus har Phoebus Apollo givet førsteretten til at grundlægge poesien på modersmålet? Ingen anden lærdere end ham har givet fremragende vers en bedre vægt; efter han var blevet borgmester i Kolding, forestod han embedet med stor fortjeneste; og han oppebar af sine studier den berettigede ære, som dygtigheden giver".