Biografi for: Hans Hansen Kjær

Fotoet er fra det epitafium, der hænger i Ringkøbing kirkes nordvæg i skibet, som foreviger Hans Hansen Kjær Paludan med hans hustru og imellem dem Karens første mand Jens Iversen Bork samt fromme og hellige døtre, hvoraf en af dem må være Maren Hansdatter Taulov Kjær. Fotoet er taget af Niels Per Sørensen (#3482), Granlyvej 5, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje (2005), der er efterkommer af en datter i andet ægteskab.
Billedet er indfattet i en udskåret ramme i den stilart, der var den fremherskende i det 17. århundredes midte, bruskbarokken, med Moses med lovens tavler til venstre og Johannes Døberen til højre og øverst forsikringen på latin: Vivo ego, vos etiam vivetis, oversat: jeg lever og også I skulle leve. Mærkeligt nok er der på maleriet 12 børn, men ifølge indskriptionen forneden havde præsten kun 11. Det sidste er rigtigt. Tallet 12 er fremkommer ved, at man tæller den mand med, som sekundært er indført mellem Hans Hansen Kjær og hustru Karen Jensdatter. Det er netop Jens Iversen Bork, hvilket fremgår, når man sammenligner med hans eget epitafium, samme fysiognomi, hårfarve (rødblond), frisure og skæg.
Han stod for anskaffelse og opstilling af et nyt orgel, omend han ikke har bekostet det. På orgelfacaden ser man derfor hans navnetræk udskåret: M.H.H.K. det vil sige Magister Hans Hansen Kjær og årstallet 1633. Også året 1734 står på orgelfacaden, hvilket betegner året for opmaling af orglet.
Den gamle præstegård lå i Øster Meldgade - nu Mellemgade - og var beregnet til bolig for både sognepræst og kapellan, men var ringe. I 1684 blev den ikke mere brugt til dette formål.
Se Erik Westerby: Hotel Ringkøbing, Om et købstadshus og om by og folk i det 17. århundrede, privattryk samt Carl Lindberg Nielsen: Ringkjøbing Købstads Historie, udgivet af Ringkøbing Byraad. Hardsyssels Årbog 1998.

Han blev student fra Roskilde og studerede i 1617 ved universitetet i Basel og fortsatte ved universitetet i København i 1620. Han ansattes i 1621 kun 21 år gammel som rektor ved Kolding latinskole. Året efter den 27/5 tog han baccalaurgraden, og i et kongebrev dateret 12/9 1622 tillades det "Hans Kier, skolemester i Kolding, at fortsætte sine studier i udlandet 2-3 år mod at stille en dygtig person, så ungdommen ikke bliver forsømt på grund af hans fraværelse". Han studerede så i Wittenberg 1623-24 og fik herhjemme tildelst magistergraden den 9/5 1625. Han fratrådte rektorembedet i Kolding og fik 2/1 1626 kaldet som sognepræst i Ringkøbing. I 1629 udnævntes han til provst i Hind herred.