Biografi for: Holger Louis Nielsen

Holger ville gerne have været læge, men da forældrenes midler ikke var til det, blev han optaget på Hærens elevskole i 1881. Efter 3 års elevtid blev han overflyttet til artilleriet (kystforsvaret) og på grund af sine evner blev han sergent. Han blev i dette forløb optaget på Hærens Gymnastikskole, hvor man især dyrkede sabelfægtning, volteringsøvelser (øvelser på hest) og bajonetfægtning m.m.

FT 1885 er han 18 år, ugift og bor København, Staden, Citadellet, Elephantstokken, 2.etage.
29/4 1887 aflagde han kompagnilærerprøve i såvel praktisk færdighed som duelighed til at undervise i gymnastik og våbenøvelser med ug i så godt som alle fag. Han blev herefter optgaget på Hærens Elevskole for at gennemgå en uddannelse som gymnastiklærer med ret til at undervise i gymnastik, våbenøvelser og svømning. Kort efter uddannelsen blev han ansat på Sorø Akademi som assistent for gymnastiklæreren. Efter 2 år vendte han tilbage til militæret for at blive officer og i 1891 blev han løjtnant, som gav ham et udkomme, der gjorde ham i stand til at stifte familie, og han blev gift med Julie.

Opfandt og udbredte Holger Nielsen -metoden til genoplivning af druknede 1932. Iflg. bogen "Portræt af en dansk idrætspioner Holger Nielsen", forlaget ON-SIDE ISBN 87-983031-5-5: "Genoplivningen blev et af de største kald i Holger Nielsens liv. Hans ældste datter (Titten) havde en gang et meget alvorligt hosteanfald, der bragte hende i skindød tilstand. Holger befandt sig på en skole i nærheden (Ordrup) og blev omgående kaldt hjem, men da barnet var livløst og blåsort i hovedet. Dengang kendte Holger Nielsen kun Silvermetoden, men metoden viste sig anvendelig, for efter 10 endeløse minutter viste barnet livstegn. Efter denne alvorlige episode, lovede H.N. sig selv at ville yde sit bedste for at lære så mange mennesker som muligt at udføre kunstigt åndedræt". HN metoden gik sin sejrsgang over hele verden og kulminerede i 1951, da USA's samlede forsvar, Røde Kors, Spejderbevægelsen, skoler m.v. antog metoden som den klart bedste.

Gymnastiklærer på Ordrup Latin- og Realskole fra 1891 til 1914. Forstander for D. Højskole for Legemsøvelser. Fungerede som dommer ved mange gymnastikstævner, blandt andet i Randers i 1902, hvor V. Chr. Klæbel var formand for gymnastikforeningen. Skal have været meget charmerende.

Han var håndboldspillets fader, idet han som den første udarbejdede regler for håndbold inspireret af drengene i skolegården, der af hensyn til ruderne ikke måtte sparke fodbold. Drengene lavede et mål mellem to træer og tegnede en bue, der ikke måtte overtrædes ved skud på mål.

Grundlægger af Dansk Gymnastikforbund 1899. Forstander på Statens Gymnastikinstitut 1927-30. Hjembragte personligt to sølvmedaljer i pistolskydning og fægtning til Danmark ved de første moderne olympiske lege i Athen 1896, hvor de 3 deltagere selv måtte samle penge ind til rejsen. I 1906 blev legene genoptaget i Athen, nu med 56 aktive deltagere i 9 discipliner inkl. damegymnastik. Holger modtog en guldmedalje som leder af gymnastikholdet.

I 1907 bor Holger på adressen Vester Voldgade 90, Kbh. Her optræder han som fadder ved en nieces dåb (Johanne Margrethe Bjørn Petersen #4952.)

Ved udbruddet af 1. verdenskrig i 1914 blev han leder af batteriet på Hvidøre, men allerede i 1916 avancerede han til chef for Københavns Luftforsvar. Han tog endvidere initiativet til dannelsen af et frivilligt luftforsvarskorps: Kjøbenhavns Skytteforenings Rekylkorps Luftværn. Dette blev udgangspunktet for hjemmeværnets luftforsvar .

Efter 1.verdenskrig kom Holger til Gentofte Kommune som idrætsinspektør, en ønskestilling han beholdt i 25 år.
R 1914, DM 1923, K2 1937, Ridder af Svenske Wasa orden og Officer af Græske Frelseres Orden.

Omtalt i Krak 1951og Dansk Biografisk leksikon 1979 samt tidligere.